4

DREAM WEDDING GOWN

Jalan2 bersama rakan di BP Mall
Membeli serbe sikit barang yang perlu.
Selebihnya hanyalah window shopping.
 Cam biase la kan.
Hobi..
Ngeh2!
Sekali terpandang satu mende cantik ni!
Terus terpikat!
Seyes rase cam nak hangkut bawak balik jek.
Tapiiii..mampu ke?
Nak pakai time biler lak tuh nanti?
Huhuhuhu.
Tak leh blah!~
Dalam hati terdetik.
"mati aku dikerjekan dek abah kalau nak kai camni"
Mau tak jadik kawin.
Berparang pulak kat situ.
Huhuhuhuhhu!~

Suke!Bawah dah oke!Atas la pulak!
Tak lepas ni.Abah aku saman nanti ;p
Mane2 lelaki yang sudi belikan saye gaun ni..saye terus stuju nikah malam ni jugak.
Huhuhuhu!xleh blah!
(guwau2 manje saje)

2

SUDAH MAMPU TERSENYUM


pergi ke lubuk menuba ikan,
hasil di kongsi bersama tetangga,
kebahagiaan kanda dinda doakan,
walaupun kita tidak bersama.

(salin dan tampal daripada PRINCE )


Hati ku agak senang sekarang ni.
Walaupun kajian aku bermasalah.
Adik aku pulak sakit.
Tapi hati aku ada sedikit kegembiraan.
Syukur pada ALLAH ;)
Yang paling penting,sekarang ni, aku sudah mampu tersenyum apabila aku teringat "dia"
Mungkin luka ku dalam proses penyembuhan
Pantun di atas aku tujukan pada "dia"
Kalau dulu bila aku teringat "dia" mesti aku sedih dan sakit hati
Hingga mengalirkan air mata.
Tapi sekarang tidak ;)
Walaupun luka di hati masih berbekas.
Aku masih berterima kasih kerana pernah membahagiakan aku.
Aku juga mampu berbahagia dan gembira tanpa kamu
Seperti kamu bahagia tanpa aku
0

CERIA



HIDUP MESTI CERIA
WALAUPUN HATI TAK GEMBIRA!!
(Hati tak gembira pun kena CERIA!time hati gembira camni mestilah bertambah2 KECERIAAN ;) )
ALHAMDULILLAH
2

BETUL KE??

Bangun2 pagi tadi.
Tibe2 sahabat baik aku berkate.
Yang membuat aku terperanjat.
"kadang2 kita tak sedar ngan ape yg kite rase Dayah"
Ape yg cube disampaikn oleh sahabat baik aku ni??
Mungkin aku paham.
Tapi aku pura2 tak paham
Tapi.....
Entahlaaaaa...
Biar jek la kan...
Memang aku akui kdg2 kite tak sedar perasaan tuh ade kat kite.
Mulut dan akal cube menafikan.
Tapi perlakuan menunjukkan kebenarannya.
Biasenye orang yg rapat ngn kite akan perasan perlakuan kite tu.
Mungkin betul telahan sahabat baik aku tu
Mungkin juga salah telahan dia ;)
Untuk menceritakan secara terperinci sangat laaaa tak sesuai.
Kerana ianya terlalu bersifat peribadi.
huhhuhu.



1

SUBHANALLAH...


KLUANG RAIL COFFEE TIDAK HALAL!!!!
Keputusan analisis sampel makanan yang telah diambil di KLUANG RAIL COFFEE oleh Jabatan Agama telah diterima. Didapati kandungan serbuk kopi (termasuk kopi uncang) positif mengandungi campuran bahagian BABI..Juga terdapat kandungan ALKOHOL dalam madu yg digunakan dlm ramuan roti bakar (SAYA SALMIAH SENDIRI TEL TUAN KHADI KLUANG UTK MENDPTKAN KEPASTIAN) disebarkan oleh Persatuan Pengguna Bumiputera Daerah Kluang. Tolong sebar-sebarkan..

(Sumber daripada Facebook Cikgu Salmiah Ramli)

Masya'ALLAH betul ke ni semua????
Rase cam tak percaya pun ade!
Kluang Rail Coffee sangat lah terkenal!
Dan aku jugak sangat2 suka makan kat sane!
Even salah satu en3 aku pun ada menceritakan tentang keenakan menjamu selera disini ;(
Dah lama kedai ni wujud.
Kenapa baru sekarang nak buat analisis.
SUBHANALLAH!Dalam badan aku ade bahagian BABI??
Dah banyak rasa nya aku makan dan minum kat Kluang Rail Coffee ni.
Ya ALLAH ampunkan la hamba mu yang tidak tahu dan lalai ini...
Lepas ni jangan makan kat situ lagi DEE!!


14

SEGMEN : AKU BENCI ROKOK !!


Tengok betape bahye nye kandungan yang ada pada ROKOK ni.
Bukannya tak tau merbahaye.
Tapi masih juga tak boleh tinggalkan.
ishishish!!~
Join lagi segmen bersama abg BEN ASHARI  
Tajuk segmen kali ni adalah tajuk yang paling aku suke!!!!
AKU BENCI ROKOK!!




KENAPA AKU BENCI ROKOK?
Di tekan kan disini yer.Aku BENCI ROKOK bukan aku BENCI PEROKOK.
Aku BENCI ROKOK kerana bile dia dah dinyalakan dan kua asapnya.
Aku tak tahan!
Tak tahan sangat2!
Hidung aku tak boleh nak terima.
Rasa sakit sangat hidung aku ni.
Kadang2 boleh sampai naik ke kepala,
Kadang2 boleh sampai nak termuntah.
Tak tahan wooo..
Lebih2 lagi time aku nak makan.
Time tuh jugak la ade orang nak nyalekan rokok.
Memang kena maki la dengan aku.
Dan aku tak boleh tahan bau ROKOK yang melekat kuat kat badan lelaki.
Cepat2 aku jauhkan diri.
Sampai ada satu hari tuh sorang member lelaki aku ni kecik hati.
Xtually bukan sorang jek member lelaki aku yang kecik ati kot.
Ade beberape.
Maaflah.Aku bukan tak suka korang.
Tapi AKU BENCI ROKOK.
Yang korang dok hisap tuhh.
Lagi tak boleh blah kalau depan baby n budak2 kecik pun dok hembus asap rokok tuh.
Bikin hati aku panas jek.
Tau tak yang sekeliling ni lagi teruk tau kesan nya nanti.
Lagi teruk daripada si penghisap!
Kalau tak sayang diri sendrik pun.
Sayang la orang sekeliling andaaaa...

PESANAN BUAT MEREKA YANG MEROKOK DAN BAKAL MEROKOK
Bagi yang merokok tuh bawak2 la berhenti.
Tak pun kurang2 kan la merokok tuh.
Elak merokok berdekatan ngan orang
.Lebih2 lagi time orang makan dan jauhkan daripada kanak2 kecil.
Baik duit tuk beli merokok tuh simpan tuk makan.
Rokok dah la mahal.Kan2?
Yang nak cube2 try2 merokok tuh.
Lupakan la niat anda2 sume yer.
Bukan nye asyik masyuk sangat pun
Mudaratkan kesihatan!Duit pun melayang.eheheh

PENDAPAT MENGENAI YANG MEROKOK NI
Tak semua yang merokok ni tak pikir orang sekeliling.
Ada ramai yang masih peka dengan orang sekeliling.
Hanya merokok di tempat tak de orang.
Seprti dalam toilet dan berada jauh daripade orang2 yang tak merokok.

NI SALAH SORANG MEMBER AKU YANG KECIK HATI AKU TEGO PASAL ROKOK.SAMPAIKAN AKU NAK SNAP GAMBAR PUN DIE PALING.*SORRY* (nak gak tempek gambo tuh ;p)

4

MANA YANG LEBIH UTAMA???

PROGRESS REPORT
PROGRESS REPORT
FACEBOOKING
BLOGGING
FACEBOOKING
FACEBOOKING
BLOGGING
BLOGGING
BLOGGING
PROGRESS REPORT
FACEBOOKING
FACEBOOKING
FACEBOOKING
BLOGGING
BLOGGING
BLOGGING
PROGRESS REPORT
CHATTING
EATING
FACEBOOKING
BLOGGING
CHATTING
FACEBOOKING
FACEBOOKING
CHATTING
PROGRESS REPORT
(dah tengah malam mengelabah wat balek)

Homangaiiiiii!!banyak sangat interruption ni..yang MERAH adalah yang utama..tapi cuba kamu2 kire ade berape je yang kaler MERAH disitu?
Cane la nak siap cepat cengini..
Haishh -_-

11

BEN ASHAARI : TERIMA KASIH IBU

Join lagi Segmen ABG BEN ;)
Last minit nihh...hentam sajelah..eheheh



Kenangan bersama ibu tercinta amat la banyak nyer..
Tak terhingga..yela..selama 24 tahun dia bersama aku..tak pernah pisah..
Setakat setahun duduk jauh dpd mak tuh tak dikire ler..
Mak adalah orang no1 dalam hidup aku..
Sape yang tak leh terime mak aku sama la macam die takleh terime aku..
Mak adalah orang paling penting dalam hidup aku
Dialah ibu,dialah sahabat,dialah penawar,dialah segalanyaaaaaaaaaaaa...
Aku teringat masa aku down dulu..
Saat aku rase bagai aku tak mahu lagi  berada di dunia ni..
Dia la sentiasa bersama aku...
Support aku,sentiasa memahami aku..
Aku paling sedih denga mak cakap camni 
"mak risau,mak sedih tengok dayah nangis macam ni"
Mane tak aku ni bukan jenis mudah nangis.
Lagi2 la dah besar ni..
Tbe2 ade satu ketika ni aku tak berhenti nangis..
Time ni mak aku sentiasa ada,sentiasa msg,sentiasa kol
Sentiasa tanye keadaan aku..
Aku rasa sangat kasih syg mak aku time tuh..
TERIMA KASIH MAK ;)

Abah juga amat penting dalam hidup aku.Tanpa mak dan abah siapalah aku kat dunia ni.
Tapi no1 tetap my BELOVED MOM ;) Sori abah ;p
NAK JUGAK TEMPEK GAMBAR ;P


Aku tak pernah terpikir nak hantar Mak Abah aku ke Rumah Orang2 Tua.
Selagi aku masih hidup dan berdaya,aku nak jaga sendiri..kalau mak abah leh bela aku smpai besar.
Nape aku tak boleh kan ;)

Yang merebut harta pusaka mak bapak tuh memang jenis tamak haloba.Harta bukanlah segalanya.

Sampai disini saja...SEKIAN TERIMA KASIH.
0

HADAPI DENGAN SENYUMAN



Hadapi dengan senyuman 

Semua yang terjadi 
Biar terjadi 
Hadapi dengan tenang jiwa 
Semua... Kan baik baik saja 



Bila ketetapan tuhan 
Sudah ditetapkan 
Tetaplah sudah . 
Tak ada yang bisa merubah 
Dan takkan bisa berubah 



Relakanlah saja ini 
Bahwa semua yang terbaik 
Terbaik untuk kita semua 
Menyerahlah untuk menang


Lirik yang  sangat2 besh!Sesuai tuk jiwe aku yang tah pape sekarang ni.Bia je semua yang terjadi tu.Bukan nye boleh patah balik pun.Hidup wajib diteruskan.Semuanya bukan berakhir kat sini.I'ALLAH masa akan datang akan lebih baik ;)

Harap boleh senyum cam dulu,seperti gamba diatas ni.Senyuman yang betul2 ikhlas dari hati.Bukan senyum yang dibuat2 atau dipakse2 bagi menutup kelukaan di hati.cewahh..tak leh blah!!~
2

AUTOMATIC CAR WASH

Kereta kotor??
Tak de mase nak cuci?
Malas?Penat?
Tak suka nak tunggu lama2 kat car wash?
Ha!!!Ini dia penyelesaiannye!
Gi ler Automatic Car wash!
Huhuhu!
Cepat dan pantas!
Tak perlu kua daripada kete pun ye gak.
Eheheh.
PEMALAS!
Dekat kl dah melambak AUTOMATIC CAR WASH ni
Tapi kat Batu Pahat ni
Ade satu jek
Tu pun baru jek bukak
Jadi,memang sangat berguna la untuk aku yang agak pemalas ni ;p
Kalau anda2 semua yang berada di Batu Pahat rasa malas nak cuci kete sendrik boleh la gi sini jek.
Huhuhuhu
Aku tak pasti nama lokasi nya.
Yang pasti jalan tongkang pechah.
Ala agak2 sesat takk jumpa nanti.
Roger2 la aku.ngeheheheh!~



11

BEN ASHAARI : LELAKI vs PEREMPUAN KERANA FIZIKAL



Join segmen abg BEN lagi ;)
Hari2 ada segmen..seronok jugak!Ada masa ni join la.ehehe.
Mari terus ke tujuan asal.Menjawab lagi soalan2 abg BEN kite...


Anda pernah jatuh cinta ? Apakah yang membuatkan anda jatuh cinta ? Kerana fizikal atau keperibadiannya ?
Semestinya la pernah.eheh.
Jatuh cinta bukan kerana fizikal,tapi kerana keperibadiannya.
Cara dia melayan dan menghargai diri aku.
Yang tak mampu dan tak pernah lagi orang lain buat untuk diri aku.

Apakah anda jenis mengutamakan fizikal dalam memilih pasangan hidup ? Kenapa ?
Fizikal tu penting jugak.Asal yang sedap mata aku ni mandang.
Tapi ianya bukan la menjadi suatu yang utama bagi aku.
Yang UTAMA adalah dalaman diri dia,hati dia.
Kecantikan dalaman adalah lebih penting daripada kecantikan luaran.
Kecantikan fizikal bila2 masa je ALLAH boleh tarik.


Bahagian fizikal manakah yang membuatkan anda tertarik ? Kenapa ?
Mata dan senyuman.Redup mata dan senyuman manis mampu membuat aku terpaut ;p

Pendapat anda jika pasangan yang dah berkahwin mengatakan 'berisi 
tandanya bahagia' .. Apakah anda setuju ?
Setuju!Kerana jika dah berkahwin hidup lebih terjaga dan terurus.
Yela dah ada yang saling ingat mengingati.
Begitu juga jika tengah bercinta.Hati senang..makan pun banyak.
(mengikut pengalamn aku la ;))

Setujukah , lelaki kacak biasa kaki perempuan dan perempuan cantik pula materialistik ? Jelaskan pilihan jawapan anda .
Tak setuju.
Sifat dan karakter seseorang bukan berlandaskan fizikal dan rupa paras seseorang itu.
Banyak je yang tak kacak tapi kaki perempuan dan "BUAYA".
Begitu juga yang perempuan,melambak je yang tak berapa nak cantik bersikap materialistik.
Pendapat aku la..

Beri contoh LELAKI IDAMAN ( bagi perempuan ) dan PEREMPUAN IDAMAN ( bagi lelaki ) ... Sila jelaskan pilihan anda .. kenapa anda pilih 'si dia '  ..
Lelaki idaman aku adalah yang menghormati kaum hawa,yang protektif,yang tak panas baran,yang soft (bukan bapuk ok),penyayang..Aku memilih si dia kerana aku rasa karakter dia dan cara dia mampu mebahagiakan aku.Dan aku tak pernah lagi jumpa lelaki yang melayan aku seperti dia (wat masa ni la...)

Apakah anda berpuashati dengan fizikal pasangan anda sekarang ?
"Si dia" di atas dah tidak bersama aku lagi.
Tapi memang wat masa ni aku rasa  
dia yang terbaik.(bukan nak wat citer sedih k)
ahahahaha
Aku terima seadanya!~

Perlukah seseorang wanita / lelaki itu menjaga tubuh badan kerana kehendak pasangannya ?
Kalau betul menyayangi dan menyintai pasangan,wajiblah terima dirinya seadanya.Terima la dia di waktu terburuk dan terbaik dia.SEKIAN TERIMA KASIH!!!(cm mrh pulek ;p)

Zaman sekarang ini , terlalu banyak produk menguruskan badan ... Apakah anda rasa ianya benar benar mujarab ? Ada bukti ? heheh..
Ianya bergantung dengan diri dan kesesuain yang mengambil nya.Ada yang produk A ni tak sesuai dan mujarab untuk Insan Y tapi sangat mujarab untuk insan Z,begitu juga sebalik nya.Tapi ada gak produk yang propa je lebih.Tipu!ehehehe.


Ok siap!!!Sudah join program abg BEN tuk kali ke-3.Buat la banyak2 lagi program yer..eheheheh ;)

19

BEN ASHAARI : BLOGGER IKUT NEGERI KELAHIRAN


Join program abg ben tuk kali kedua.Banyak program yang termiss sebab tak menyempat.
Soalan daripada abg ben kita...

Sila ceritakan latar belakang anda.
Hidayah nama diberi.Boleh panggil Dee je ;)
Anak ke2 daripada 4 orang adik beradik.
Kakak yang agak garang,tapi penyayang tau..
Dilahirkan di Johor pada tahun 1987
Mak abah saya pun dilahirkan di Johor
Anak Jati Johor

Profesion anda sekarang ?
Masih lagi seorang pelajar dan juga merangkap sebagai GRA.
Bukan GRO tau ;p
GRA-Graduate Research Assisstant

Blog favourite anda .. kenapa ?
Blog TOTIN JAMAIN (sebab blog dia ni besh!funny!info pun banyak!mcm2 ada ;))
Lagi satu blog SEKAMARRINDU (banyak sangat info yang besh!dan juga penuh ngn entri2 puitis)

Blog yang anda tak suka nak masuk .. kenapa ?
Memandangkan aku pun baru je berkecimpung dalam dunia blog ni..setakat ni takde lagi kot blog yang tak suka.

Impian anda terhadap blog anda ..
Tujuan asal aku wat blog adalah hanya tuk suka2 n jadikan tempat luahan perasaan.Jadi aku takde la impian yang besar mana untuk blog aku ni.Cukup sekadar mampu memberi sedikit manfaat pada yang menyinggah dan membuat mereka tersenyum ketika membaca entri ku yang tah pape ;p




ITU SAJA.SEKIAN TERIMA KASIH ;)
2

PUTING BELIUNG MELANDA HATI



Setiap orang ada limit nya kot!
ok aku dah sampai kemuncak sekarang ni!
Aku pun sama je macam orang lain!
Ada hati,reti sakit,reti nangis!
Nampak je aku ni kuat,kental!Tapi tu semua luaran je.
Dalaman aku sama je lebih kurang macam perempuan2 lain.
Aku sedih + serabut tahap klimaks.
Aku tak mampu nak tangung semuanya dalam satu masa.
Bertimpe2!Aku sampai dah tak reti nak buat keputusan,walhal selama ni semua keputusan tentang diri, aku mampu putuskan sendiri.
Senang je cakap,suruh aku ignore!
Aku bukan budak2 macam dulu,macam aku PMR,UPSR dulu.
Aku mampu tak pikirkan apa2 pasal masalah hanya pikirkan kehidupan aku dan kegembiraan aku sebagai seorang budak!
Sekarang aku dah besar kot!
Mana aku mampu abaikan semua tu tanpa berfikir langsung!
Aku juga punya masalah sendiri ;(.Sekali lagi aku rasa seperti aku sorang2 kat dunia ni! ;( aku  seperti takde tempat nak mengadu!
Aku tersepit di tengah2!Aku benci!Hati aku tak tenteram!
Bagai ada yang nak meletup melepaskan segalanya dari dalam hati aku ni!
Tapi tak tau nak melepaskan ke arah mana!
Bagai puting beliung melanda hati yang sedia retak ni.
Terasa nak lari jauh2 daripada sini!
Tapi takde hala tuju!
Tanpa kekuatan!
Tanpa teman ;"(
Ok bye!Aku dah hilang kata!~
4

WHITE ROOM PARIT RAJA

Parit raja dah semakin membangun sekarang!
Kedai makan seperti cendawan tumbuh selepas hujan.
Tak lama lagi bakal ada MCD di Taman U
Tak perlu susah2 nak ke Batu Pahat kalau terasa nak makan berger MCD
Sungguh pesat membangun!
Jangan pelik kalau setahun dua lagi Parit Raja ni bakal diiktiraf bandar kedua kat Batu Pahat.
Huhuhuhuhu!
 Hari pertama 2011
Satu kedai telah dibuka di Taman U
WHITE ROOM nama kedai diberi.
Cantik kedai nya.
Nice jek tengok.
Dah macam ala2 Cafe World aku tengok.
Macam biasa la kan.Kalau dah benda baru ni,rugi kalau tak cuba.
Jadi aku pun pergi la makan malam dekat WHITE ROOM ni.


Beberapa view yang boleh dilihat dalam WHITE ROOM ni.
Siap ada sofa bagai,tuk kita bersantai.
Memandangkan kedai nya pun nama White Room jadi boleh dikatekan majoriti nya dalam kedai ni berwarna putih.Tetapi deceriakan dengan sedikit simbahan warna hijau sana sini.
Cantik!Tak caya?Kalau tak caya jika datang Parit Raja sila la singgah!
Eceh!Macam promote pulak!
Kena mintak upah ni kat owner!



Menu kat WHITE ROOM ni pun not bad!
Banyakkkk pilihan!
Malam2 kalau terase nak makan Banana Split ke,leh la datang sini.
Mana la muka ko tak makin bulat Dee!!
Asik pikir pasal makan jek!
Sikit2 nak makan jek!
Ehehehehe.Tak pe,asal hati senang! ;)


Menu pilihan kami malam tu ialah Mushroom Soup with Garlic Bread,Marcaroni with chicken wing,Orange Juice and Green Tea!
Tengok la muka kami berdua yang semakin bulat dek kerana hobi makan kami.


Antara pekara unik kat WHITE ROOM ni.
Tengok la gelas die!Aku rasa unik sket!(oke!!Dee JAKUN!!)
Siap ade corner yang cam display cute2 stuff!alaa cam frame la,clip la...dan lain2 mende yang comel2 gitu.
Cemane la aku tak rase kedai ni ala2 cam dalam Cafe World game kat FB nuuu..
Hias2!Bagai!Dah la aku ske men menatang tu dulu.
Alamak terlebih sudahhh...bebel2 panjang2 pulak.
Jadik bosan kamu2 membace nya.ehehehhe.
Ape2 pun kalau singgah Parit Raja jangan lupa singgah jua ke WHITE ROOM ni ;)
0

SAKIT GIGI MELANDA LAGI!

seyes rase macam nak tumbuk orang skang ni!
sape2 sudi jadi punch bag aku buat malam ni?
sampai naik ke kepala sakit nye!
padan la sejak daripade semlm sakit kepala..
penangan gigi bongsu ini lagii upenye!
tambah pulak dengan masalah len!
takpe!malam ni lupakan sekejap segalanya!!
mari layan muvie bersame rakan tersayang!!
sakit2 gigi pun nak kua lagi!
layankannnn...zasssss!!!~
1

PENYAMBUT DI PINTU GERBANG

Lyeay!!!dah bertemu sumber inspirasi di UTHM.
Menyambut daku masuk di pintu gerbang!
Pergh!!seyes sejuk mate memandang!
dah lame tak rase cam ni.
Terase cam zaman sekolah dulu pulak ;p
Hamboi!!ngade nye ko!
Dah tau time nye untuk bertemu sumber inspirasi.
ISNIN KUL 2 PTG.
Pasni tiap2 senin lepas lunch masuk opis balik cepat2.
Takde dah tido2 lepak2 kat umah.
Berbaju uniform!segak!(sejak biler ko suke yang beruniform2 ni?)
Bukan menyampah ke?Yang ini spesel kes XD
Berkaca mata hitam.
Amboi segaknya dia.
Nak nombor telefon boleh? =p
Siguiente Anterior Inicio

BeLoved MoM

BeLoved MoM